De Nederlandse Touwtrek Bond (NTB) is de koepelorganisatie van Nederlandse touwtrekverenigingen, opgericht in 1959 en voortgekomen uit de Achterhoekse Touwtrekbond die al jaren actief was met het organiseren van touwtrekwedstrijden in vooral het oosten van het land. De NTB kent vier gewesten die ieder hun eigen indoor en/of outdoor competities organiseren. De NTB is lid van de internationale touwtrekbond TWIF (Tug of War International Federation).
Alleen touwtrekkers die lid zijn van een touwtrekvereniging die lid is van de NTB kunnen aan de competitie, het NK en officiƫle internationale wedstrijden deelnemen.

Ieder jaar vinden de Nederlandse kampioenschappen plaats, waarbij in diverse gewichtsklassen wordt gestreden om het eremetaal.
Iedere twee jaar worden Europese en Wereldkampioenschappen gehouden. Deze worden mede georganiseerd door de TWIF. Op de Europese en Wereldkampioenschappen zijn er naast officiƫle wedstrijden ook "open" kampioenschappen voor clubteams.

De NTB was een aantal jaren verbonden aan de Koninklijke Nederlandse Krachtsport en Fitness Federatie (KNKF), maar heeft het lidmaatschap opgezegd en functioneert nu als zelfstandige bond.   

 
De belangrijkste taken van de NTB zijn:

- Handhaven van de kwaliteit van de touwtreksport
- Organiseren van touwtrektoernooien
- Promotie van de touwtreksport
- Behartigen van de belangen van de bij de NTB aangesloten touwtrekverenigingen en touwtrekkers

 

De NTB hanteert het volgende logo: 

logontb