hand1Het basis principe van een touwtrekwedstrijd bestaat uit het "wegtrekken" van het team van de tegenstander over een afstand van vier meter. Dit mag dan een simpele sport lijken, maar om een overwinning bij het touwtrekken te behalen is veel meer nodig dan alleen maar een "bonk" spieren. In de eerste plaats moeten de acht touwtrekkers van een team een volledige eenheid vormen bij het touwtrekken om kans op enig resultaat te hebben. Dit maakt touwtrekken een teamsport bij uitstek. Tijdens de wedstrijden hebben de touwtrekkers niet alleen hun vereende krachten nodig, maar moeten, afhankelijk van de omstandigheden, ook verschillende technieken en taktieken gebruiken om een overwinning in de wacht te kunnen slepen.

Touwtrekken is een teamsport, die zowel fysieke kracht en uit-houdingsvermogen vereist als een grote zelfdiscipline van de individuele touwtrekker in het belang van de teamprestatie. 

Klasseverdeling naar gewicht
Er is een klasse verdeling naar gewicht. Een team van acht personen mag niet zwaarder zijn dan het voorgeschreven gewicht b.v.640 kg.(wel lichter) Dus tegenstanders met gelijke gewichten strijden tegen elkaar. Dit houdt in dat teams voor aanvang van de wedstrijden worden gewogen. Jeugdteams in de leeftijd 12 t/m 20 trekken doorgaans in de 520 kg klasse en 560 kg klasse. Damesteams trekken meestal in de 520 kg en 560 kg klasse. Mannenteams trekken overwegend in de 640 kg klasse, 680 kg en in de 720 kg klasse. Bij recreatietoernooien werkt men vaak niet met gewichtsklassen. 

Voor iedereen
Touwtrekkken kan door iedereen worden gedaan. Zelfs de kleinsten hebben er lol aan. Touwtrekken kan beoefenend worden in recreatief- en wedstrijdverband. Wie in andere sporten op een bepaalde leeftijd zijn toptijd heeft gehad en weer naar een lager niveau gaat, kan bij het bij het touwtrekken nog lang op een hoog niveau blijven sporten!! 

Twee disciplines
Buiten/ Outdoor: De buitensport wordt beoefend op een grasveld of sportveld waarbij de touwtrekkers vaak de z.g. soldatenkisten dragen. Tegenwoordig wordt veelvuldig gebruik gemaakt van schaats/skateschoenen waar een aparte zool onder wordt gezet voor een maximale grip op de bodem en om kracht te kunnen zetten.

schoenen4Binnen/ Indoor: De binnensport wordt beoefend op speciale rubber matten, waarbij normale sportschoenen worden gebruikt. De echte indoor touwtrekkers besteden extra energie om de juiste schoenen te vinden want men zoekt net als in de autosport naar de juiste grip. In de Aziatische landen gebruikt men speciaal voor het indoor gemaakte schoenen.