Materiaal

Informatie over de gebruikte sportkleding, materialen en hulpmiddelen

Het touw

Het Touw, tot enige jaren geleden werden touwen gebruikt die gemaakt waren van het natuur product hennep.
De laatste jaren wordt er steeds meer getrokken met kunststof touwen omdat deze een betere grip verschaffen bij regen tijdens outdoor competities en minder vezels loslaten die storend zijn bij het indoor touwtrekken. Ook blijkt in de praktijk dat de meeste touwtrekkers zo langzaamaan de voorkeur geven aan de kunststof touwen dus de hennep touwen zijn bijna museum stukken helaas.

De touwen hebben nog steeds een minimale lengte van 32 meter en een omtrek nieuw van 10 centimeter (4″).

Schoenen buiten

De buitensport wordt beoefend op een grasveld, sportveld of in een weide, als deze maar zo vlak mogelijk is.
Om de kracht vanuit de benen naar de grond over te brengen,is een stevige schoen het beste.
De schoen is aan vele TWIF (Tug of War International Federation) regelementen onderhevig hierdoor zijn er enige kleinschalige fabrikanten opgestaan voor zowel indoor als outdoor schoenen. De outdoor schoenen meestal gemaakt van skeeler of ski schoenen met een kleine hak op een verder vlakke zool. De indoor schoenen zijn special door hun rubber compound en het feit dat deze profiel loos zijn om de maximale grip te kunnen genereren op de indoor baan

Schoenen binnen

Kleding

Voor kleding kiezen de meeste teams voor rugby shirts of vergelijkbaar, deze iets dikkere shirts geven de trekker voldoende bescherming en duurzaamheid tijdens de wedstrijden. Soms worden er op bepaalde zwaar belaste plekken extra bescherming aangebracht. Het is verboden om haken of andere klem voorzieningen aan te brengen op de shirts. Het shirt van de laatste persoon wordt het zwaarst belast aangezien deze persoon het touw over zijn of haar rug mag leggen dus in de meeste gevallen zien we hier extra bescherming.

Andere hulpmiddelen

Bij het touwtrekken mogen ook enkele hulpmiddelen gebruikt worden. Dit is hars en magnesiumpoeder. Hars of Colofonium zoals het heet geeft de touwtrekker een betere grip aan het touw omdat het een kleefkracht heeft die groot genoeg om te voorkomen dat men het touw te snel los moet laten. Anderen geven de voorkeur aan magnesiumpoeder, en is bij gevoelige handenĀ en en nat weer geschikter. Het heeft een absorberende werking, vooral als het touw nat is. Ook gebruikt men bij erg nat weer fijn zaagmeel, wat ook een absorberende functie heeft. Ten slotte mogen de sporters uit voorzorg, indien nodig de handen intapen. Tijdens indoor wedstrijden mag alleen magnesium poeder gebruikt worden dit omdat indoor touwtrekken in een sporthal plaatsvindt en hier hars natuurlijk niet is toegestaan.