Touwtrekken is een amateursport met een lange historie. Over een periode van vierduizend jaar is touwtrekken geëvolueerd van een spirituele ceremonie tot een dynamische sport. De evolutie is echter niet afgelopen. Het is een continu proces, voortdurend vinden er aanpassingen plaats in deze mooie dynamische sport. Een sport waar door training, zowel mentaal, fysiek en technisch als met communicatie het maximale uit een team kan worden gehaald.

De Olympische periode van touwtrekken staat van 1900 tot 1920. Als onderdeel van de atletiekorganisatie stond touwtrekken op het Olympische programma. Nadat het touwtrekken van het olympisch programma verdween, raakte de ontwikkeling van de sport achter. Touwtrekliefhebbers besloten tot het oprichten van hun eigen nationale touwtrekassociatie: de Zweedse Bond "Svenska Dragkamp Förbundet" werd opgericht in 1933, later gevolgd door Engeland (1958) en Nederland (1959).

Het organiseren van internationale competities van touwtrekken tussen Engeland en Zweden resulteerde in 1960 tot oprichting van de Tug of War International Federation (TWIF) door de initiatiefnemers Mr. Hutton uit Engeland en de Zweed Tage Andersson.

Anno 2014 zijn er meer dan 70 landen lid van de internationale organisatie. Afgevaardigden van elk land zijn welkom op het internationale congres, dat één keer per jaar wordt gehouden in het land waar het jaar daarop het EK outdoor of WK outdoor wordt gehouden.
Maar daar blijft het niet bij. Op de Internationale evenementen treffen steeds meer landen elkaar.

Olympische Spelen
TWIF organiseert in samenwerking met landen in het oneven jaar een EK en in een even jaar een WK indoor en WK outdoor. Eén keer in de 4 jaar wordt de World Games georganiseerd. Dit is de Olympische Spelen voor niet olympische sporten. De beste 6 touwtreklanden in bepaalde gewichtsklassen kunnen zich via de WK’s voor deze Games kwalificeren.
Sinds 2002 heeft touwtrekken een olympische erkenning. Droom is om ooit weer op het olympische programma terug te komen.

De gehele TWIF historie is te lezen via de website
http://www.tugofwar-twif.org/?p=magazines&id=16&nav=2
Deze is geschreven en samengesteld door de Nederlander Co Koren, die als president van de TWIF, de TWIF-familie heeft laten groeien.
Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de TWIF is er een jubileum magazine verschenen.

Sinds 14 oktober 2015 is Bé Langevoort TWIF-vertegenwoordiger voor Nederland.